Vinyl cleaner van QS Audio

QS Audio heeft in eigen beheer een uitmuntende vinyl cleaner ontwikkeld. Alles over het hoe, wat en waarom leest u op deze pagina.

Wat vooraf ging

Wanneer we LP’s afspelen worden we regelmatig geconfronteerd met het feit dat aangekoekt vuil niet met een droge borstel is te verwijderen. Dan helpt alleen nog een wasbeurt met een wasmiddel. Als fabrikant van o.a. reinigingsmiddelen en als muziekliefhebber van stelde ik vast dat er verschillende systemen bestaan om LP’s te reinigen. Dit kunnen dure en goedkopere producten zijn welke soms schadelijk voor de gezondheid zijn. Deze producten bevatten vaak iso propanol ( IPA) of nog erger: methanol. Beide stoffen moeten bij het gebruikte percentage op de verpakking genoemd worden.

Lourens Ouweltjes

“Om diep in de groeven te komen is een zeer lage oppervlakte spanning nodig.”

Vinyl cleaner van QS Audio

Lijst van eisen

We zijn eens begonnen met het opstellen van een lijst van eisen waaraan een LP cleaner moet voldoen. Dat zijn

 • Niet giftig of schadelijk voor de gebruiker
 • Mag vinyl niet aantasten
 • Moet elektrostatisch gehechte vuildeeltjes losmaken en elektrische lading verwijderen
 • Moet een groot aantal verschillende vuilsoorten verwijderen zoals oude Lenco clean resten
 • Moet gisten en schimmels kunnen verwijderen
 • Moet vette componenten verwijderen zoals persvet dat bij de productie van LP vaak is opgebracht
 • Moet vluchtig zijn en géén harde residuen op de LP achterlaten
 • Moet diep in de groeven kunnen komen (minstens zo diep als een moderne naald)

Deze laatste eigenschappen zijn moeilijk te combineren. Als een LP bedekt is met vloeistof lijkt het hele oppervlak nat, maar microscopisch onderzoek zou laten zien dat vaak de vloeistof nauwelijks in de groeven is gekomen.

Sommige formuleringen die in audiobladen of op het internet zijn verschenen noemen een fotochemicalie. Dit is echter geschikt voor gladde oppervlakken anders dan een LP groef. Om diep in de groeven te komen is een zeer lage oppervlakte spanning nodig. Zelfs als het fotochemicalie in een hoge concentratie zou worden gebruikt wordt de bodem van de groef niet bereikt. Verhoging van concentratie levert ook verhoging van het residu als de stof niet vluchtig is.

In de huis- tuin en keuken mogelijkheden en via de drogist of apotheek zijn géén grondstoffen te koop die goed aan de gestelde eisen voldoen. Gelukkig zijn er in de industrie enkele effectieve producten te koop die echter voor hobby gebruik te duur zijn.

Vinyl cleaner van QS Audio

Tests

Bij het doen van testen in handmatige en vacuümmachines stelden we vast wat eigenlijk al te bedenken was. Een goede machine en een slechte vloeistof of andersom werkt niet. Vergelijking is erg moeilijk op zich, daar elke LP een andere vervuilingsgeschiedenis heeft. Vergelijkende testen zijn dan riskant. Dit gaat niet veel verder dan de conclusie dat een systeem hoorbaar werkt: na het wassen is een verbetering van het geluid hoorbaar. Soms is een 2e keer wassen effectief.

Onderzoek

Een onderzoek naar beschikbare en bestaande componenten leidde tot een formulering met de volgende bestanddelen:

 • zuivere ethanol 40%
 • zeer zuiver demiwater
 • een vluchtige stof om de statische elektriciteit te verwijderen
 • een vluchtige component om de oppervlakte spanning te verlagen
 • een synergetische mix van oppervlakte actieve stoffen die in een extreem lage concentratie vuil losmaakt en zwevend houdt.

Dit resulteerde in een effectief werkend product. Hetgeen voor een deel is te zien in de wijze waarop het oppervlak wordt bedekt en het product in de groeven kruipt. Een LP heeft natuurlijk maar één groef . Dit met een extreem lage residurest. De zuivere alcohol leidt tot een vlampunt dat bij normaal gebruik ongevaarlijk is : 28 gr. C.

Universele cleaner, gebruikstips

Quality Service Vinyl Cleaner is ontwikkeld als een universele cleaner die toepasbaar is in het zogeheten Antistatbad en in vacuümmachines. Quality Service ontwikkelde een 2e product dat in water gemengd géén vlampunt oplevert, maar bedoeld is voor vacuümmachines. In het antistatbad wordt de droogtijd langer door het ontbreken van alcohol. Als u met een Antistatbad LP’s schoonmaakt raden wij u aan na 15 LP’s de vloeistof te filtreren. Na ongeveer 100 LP’s of 250 singles is de vloeistof verzadigd aan vette componenten en verliest zijn werking. Waarschuwing: de standaard vinyl cleaner tast schellak en acetaatplaten aan. Om 78 toeren platen te reinigen kunt u werken met een verdunning van het concentraat 1: 20 in demiwater. Niet met andere cleaners mengen!

QS audio voor beter geluid
QS audio voor beter geluid
QS audio voor beter geluid
QS audio voor beter geluid
QS audio voor beter geluid
QS audio voor beter geluid
QS audio voor beter geluid